Nieuws uit de parochie

De informatie die u hier vindt, is gedeelde en openbare informatie die ofwel verkregen is door KWB Peulis, ofwel via andere kanalen zoals de media, geschriften, het internet of door de betrokkenen zelf.

Deze pagina brengt maar een deel van het nieuws en is zeker niet compleet. KWB Peulis kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onjuiste informatie.

Niet alle informatie wordt gepubliceerd op deze pagina. KWB Peulis maakt een keuze uit het aanbod welke informatie al dan niet wordt gedeeld.

Eenieder die informatie met ons wil delen, kan dit via ons contactformulier laten weten. De verantwoordelijkheid rust in dat geval bij de diegene die het contactformulier verzonden heeft.

Overlijdens

brandende_kaars_met_roos

Aan de nabestaanden biedt KWB Peulis haar diepste medeleven aan.


Nieuws

Nieuw AED apparaat

aed_apparaat_peulis_school

Er hangt in het centrum van Peulis een nieuw AED apparaat, en wel aan de ingang van de school, Peulisstraat 18 2580 Peulis (Putte). De meeste mensen die verzekerd zijn bij de CM hebben hem al zien hangen wanneer ze een document in de brievenbus van de Christelijk Mutualiteit kwamen deponeren. Maar niet iedereen staat er bij stil, of kent de reden waarom het apparaat daar aan de muur hangt, toch kan het levensreddend zijn voor iemand die in hoge nood verkeert vanwege een hartprobleem.

Wat is een AED?

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen.

Wie mag een AED gebruiken?

Iedereen. Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen. Sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel categorie 1 gebruiken. Vele bedrijven en openbare ruimten hebben intussen een AED.

Is een AED veilig? Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.


aed_apparaat_peulis_school

Om het apparaat te gebruiken, trek aan het rode handvat links bovenaan, en neem het toestel uit de houder.


Een AED is heel eenvoudig te bedienen.

De meeste toestellen hebben maar één of twee knoppen: één om het toestel aan te zetten en eventueel een tweede om een elektrische schok toe te dienen. Zet het toestel aan.

  1. Zodra de AED geactiveerd is, stuurt de adviesstem de hulpverlening. De eerste adviezen zijn altijd: ‘Alarmeer de hulpdiensten’ en ‘Ontbloot de borstkas van het slachtoffer’.

  2. Zodra de borstkas van het slachtoffer ontbloot is, brengt de eerstehulpverlener de twee zelfklevende elektroden van het AED-toestel aan. De AED vraagt om het slachtoffer niet meer aan te raken en begint met een automatische analyse van het hartritme.

  3. Als de AED levensbedreigende hartritmestoornissen vaststelt, zal hij een stroomstoot door het hart toedienen. Dit wordt ook defibrilleren genoemd. Bij sommige AED-toestellen moet de hulpverlener dit zelf doen door op een knop te drukken.

  4. Een snelle stroomstoot kan het normale ritme van het hart herstellen, zodat het bloed weer door het lichaam gepompt kan worden. Zo wordt hersenschade bij het slachtoffer voorkomen.

  5. Daarna is hartmassage en beademing altijd nodig. Ook dat zegt het toestel. Na twee minuten reanimeren analyseert de AED opnieuw het hartritme om te zien of er nog een schok nodig is. Zo gaat de eerstehulpverlener door met reanimeren en defibrilleren tot de ziekenwagen of de MUG ter plaatse is.

Bron: Rode Kruis   Naar de paginaDruivenverkoop SAMANA Peulis

Op vrijdag, zaterdag en zondag 23, 24 en 25 september houdt SAMANA Peulis, in het verleden Ziekenzorg Peulis , haar “Druivenverkoop”. Deze jaarlijks wederkerende activiteit helpt de werking van SAMANA financieel te ondersteunen. Zij doen dat in een tentje aan de ingang van de kerk in Peulis.

De verkoop start op vrijdag 23/08 in de namiddag, op zaterdag én zondag beginnen ze er al aan om 08:30. De blauwe druiven komen zoals steeds uit Malaise (Hoeilaart), maar ook de witte Italiaanse druiven zijn niet te versmaden.

Bovendien doen ze een warme oproep naar geïnteresseerden die de werking van SAMANA Peulis willen steunen door o.a. zieken en ouderen te bezoeken of een helpende hand kunnen bieden bij een van hun activiteiten. U kan steeds contact opnemen met Julienne Meulemans, Oude Putsebaan 44 2580 Putte 015 75 43 10 0495/ 94 17 16

witte_en_blauwe_druiven

AAN DE SLAG ROND KLIMAATVERANDERING

Je bent bezorgd over klimaatverandering en je wil graag deel zijn van de oplossing? Samen met een groep uit de buurt ontdek je in deze workshopreeks wat je kan en wil doen voor de klimaattransitie, op een manier die past bij je eigen situatie en doelen. Het leren voeren van een positief en verbindend klimaatgesprek staat daarbij centraal. Voorkennis is niet nodig, wel de wens om meer te weten en doen aan klimaatverandering.

De workshopreeks van KlimaatContact vzw start in PEULIS op maandag 24 oktober 2022. Je wordt er ontvangen bij één van de coaches thuis. De reeks bestaat uit 6 workshops (telkens 19u-21u30) waarop steeds een ander thema centraal staat.

Samen met klimaatcoaches Ines & Jannes verdiep je je in volgende thema's:

Meer inlichtingen vind je op de website van KlimaatContact vzw.

Ga naar de website

Vijfduizend kaarsjes brengen licht in Peulis

Als alles lukt, zullen enkele straten in Peulis op 19 november gedurende een viertal uren verlicht zijn met 5000 kaarsjes. We bespreken nog met enkele verenigingen van Peulis wat er op het verlichte parcours die avond te beleven zal zijn.

Wij nodigen iedereen alvast uit deze avond vrij te houden en glazen potjes te verzamelen om deze 5000 theelichtjes te herbergen. Zo kan je alvast bijdragen tot een sfeervolle avond in ons dorp op 19 november. (bron:'t Gazet van Peulis, juni 2022)logo_klimaan

Wij zijn de burgerbeweging Klimaan vzw. We zijn een levendig netwerk van ondernemende mensen en positieve initiatieven, waarin helpende handen altijd welkom zijn en waarin ook jouw ideeën een plaats krijgen.

Een toekomst waarin we de draagkracht van de aarde respecteren en waarin iedereen het goed heeft: die komt er als wij er mee aan bouwen. Als burgers van Mechelen en het Rivierenland bundelen we onze krachten, want samen bereiken we meer dan alleen.

We werken nauw samen met de energiecoöperatie Klimaan cvso, die focust op lokale klimaatprojecten waarin we samen investeren. Ondertussen werden projecten gerealiseerd in Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Zemst en Boortmeerbeek. Via Zonnewijzer geeft Klimaan cvso advies over en organiseert men een samenaankoop voor zonnepanelen en thuisbatterijen.

Ga naar de website van Klimaan
Ga naar de website van Coop KlimaanColumn

Nieuw...

Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw. Het oude heeft afgedaan, het nieuwe komt eraan. De drukte aan de schoolpoort verraadt schoolse activiteiten. De radioclips over het verkeer doen vermoeden dat het economisch leven na de vakantieperiode weer op gang is gekomen. En ook op voetbalvelden wordt weer driftig achter de bal gelopen. Onze vereniging heeft de draad ook weer opgenomen. De hoge temperaturen hebben ons vervroegd uit onze zomerslaap gewekt.

Zo gaf op 19 juli onze digitale thermometer op ons terras, om 17:41 en in de schaduw, een temperatuur van 41,7 graden aan. Gebeurt dit echt bij ons en moeten wij ons zorgen maken dat dit weleens het nieuwe normaal kan worden? De hittegolf medio augustus met temperaturen van gemiddeld 35 graden en meer, dorre akkers, bomen die hun bladeren verliezen, lage waterstanden en droge rivierbeddingen, het klimaat is op hol geslagen.

De Vesder die één jaar geleden o.a. door de straten van Verviers en Pepinster kolkte, stond tijdens de droogte zo’n 8 meter lager, en werd een kabbelend beekje waardoor je zo naar de overkant kon wandelen. Ja dus, wij moeten ons zorgen om het klimaat maken, grote zorgen. Vergeet ook niet dat 39 mensen om het leven kwamen, en dat er naast het menselijk leed voor ruim 2 miljard euro aan materiële schade was. Bron: VRT Nieuws   Klik hier

Wie denkt dat wij hier in Putte en omstreken weinig of niks hoeven te vrezen, heeft niet helemaal ongelijk. Situaties zoals in Wallonië kunnen bij ons niet gebeuren. De geografische verschillen tussen waar wij wonen en Wallonië zijn daarvoor te groot. Maar als wij in Vlaanderen gronden blijft verharden waardoor het regenwater via riolen afgevoerd wordt, als bouwpromotoren in watergevoelige gebieden blijven bouwen, dan zullen ook wij het in onze portemonnee voelen. Op die manier betalen wij uiteindelijk toch mee aan de opwarming van de aarde en wordt het ook ons probleem. Inderdaad, ons probleem.

De gletsjers die in hoog tempo afsmelten liggen ver van ons, klopt. Maar ze zorgen er wel mee voor dat de waterspiegel in hoog tempo stijgt, ook bij ons. Kunnen wij toch niks aan doen? Wat dacht je van minder dierlijk voedsel eten, de wagen wat vaker te laten staan en de fiets nemen, het zijn maar kleine inspanningen. De verwarming 1 à 2 graden lager in een goed geïsoleerd huis met zonnepanelen helpt het milieu enorm en bespaart een hoop geld. Op termijn is een warmtepomp een must maar zorgt momenteel nog niet voor het hoogste rendement. Groene stroom daarentegen heeft zijn nut voor het milieu al lang bewezen. Massaal het openbaar vervoer nemen, ook al is het niet zo punctueel en onderhevig aan storingen, hiermee kan je jouw CO2 aandeel gevoelig naar beneden halen.

Het zijn maar enkele tips die kunnen helpen, een goed onderbouwd artikel over deze problematiek vind je op: Bron: De Correspondent.nl   Klik hier

Ja, alles wordt nieuw, maar het moet wel anders en beter. (WF)info

Enkele links naar webpagina's uit onze gemeente:


Vrije Basisschool 't Peultje:   Parochieschool Peulis

De Landelijke Gilde van Peulis:   Landelijke Gilde Peulis

Ferm Peulis:   Ferm Peulis

De Okra van Peulis:   Okra Peulis

De KLJ van Peulis:   KLJ Peulis

De parochie Peulis:   Parochie Peulis

De gemeente Putte en het digitaal loket:   Gemeente Putte

Wat te doen in Putte:   Evenementen Putte