logo-peulis

Nieuws uit de parochie

De informatie die u hier vindt, is gedeelde en openbare informatie die ofwel verkregen is door KWB Peulis, ofwel via andere kanalen zoals de media, geschriften, het internet of door de betrokkenen zelf.

Deze pagina brengt maar een deel van het nieuws en is zeker niet compleet. KWB Peulis kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onjuiste informatie.

Niet alle informatie wordt gepubliceerd op deze pagina. KWB Peulis maakt een keuze uit het aanbod welke informatie al dan niet wordt gedeeld.

Eenieder die informatie met ons wil delen, kan dit via ons contactformulier laten weten. De verantwoordelijkheid rust in dat geval bij de diegene die het contactformulier verzonden heeft.


Overlijdens

Op 17 januari 2023 overleed in het woonzorgcentrum Huyze De Pauw in Onze-Lieve-Vrouw Waver François Van Dessel op 75-jarige leeftijd. Hij was de echtgenoot van Maria Van den Eynden en woonde voorheen in de Molenlei. François was reeds zeer lang wijkmeester en bestuurslid in onze KWB.

We hebben naar aanleiding van het overlijden van François een "In Memoriam" pagina gemaakt met de tekst die, namens KWB, op zijn begrafenis werd voorgelezen.

Klik hier om naar de pagina te gaan

brandende_kaars_met_roos

Aan de nabestaanden biedt KWB Peulis haar diepste medeleven aan.

Nieuws

ERFGOEDDAG 2023: BEESTIG!

Op zondag 23 april, er gelegenheid van erfgoeddag organiseert Heemkring Het Molenijzer (Heuvel 41b in Putte) samen met de gemeente Putte van 12 tot 18 uur een expo met oude foto’s en oude materialen van Putse dierenverenigingen. Duivenclubs, hanenclubs, hondenclubs, visclubs, maneges, jagers, vogelclubs … zetten zichzelf zo in de kijker. Maak kennis met hoe het er in deze clubs aan toeging.

Een aparte collectie belicht varkens in steen of in andere materialen en als knuffelbeestjes. Verder kan je kennismaken met allerlei attributen van dieren zoals een hoefstal, paardentuig, drinkbakken, voederbakken,... En welke plaats kregen dieren nog allemaal in het verleden? Je ontdekt het allemaal tijdens erfgoeddag!

Het Deposeum van Lingerie en Ondergoed (Heuvel 41b in Putte) organiseert van 13 tot 18 uur hun expo ‘Overal Beestjes!’. Tijdens het bezoek kunnen kinderen en volwassenen op een leuke manier kennismaken met dieren op lingerie en ondergoed: geborduurd, gedrukt, genaaid, getekend, noem het maar op. Dit allemaal in een decor van opgezette dieren, pluchen dieren, boek-dieren, enzovoort Maar ook de minder fraaie kant komt aan bod: dieren waarvan de pels vroeger en nu nog steeds (zelfs als het namaakpels is) gebruikt wordt. Deze expo zal nog verder lopen tot eind september.

Ruim 25 jaar geleden ging de plantenmarkt in het centrum van Grasheide van start als initiatief van het Davidsfonds. Wat eerst een bescheiden initiatief was groeide uit tot één van de grootste plantenmarkten van Vlaanderen. Na een lange coronapauze neemt men de draad terug op met een vijentwintigjarig jubileum. Davidsfonds Putte-Beerzel-Grasheide-Peulis zet zijn vleugels opnieuw onder dit initiatief. Voor de gelegenheid voorzien zij ter plekke ook een tentoonstelling over 25 jaar plantenmarkt. Doorheen de plantenbeurs kan men ook deelnemen aan een gratis wedstrijd en een beestig leuk boekenpakket winnen! Breng hen zeker een bezoekje van 9 tot 17 uur.

Van bij het begin van de plantenmarkt was er ook steeds een stand van de natuurverenigingen aanwezig, nu gekend als Natuurpunt De Putter. Zij besloten al vlug af te stappen van het aanbieden van planten en verkoos zijn eigen weg te gaan met een aanbod van hulpmiddelen om dieren in de tuin een plaats te geven. Nestkasten voor diverse vogelsoorten, bijenblokken, voederhuisjes, vleermuizen nestkast. Maar ook de traditionele spreeuwen en mussenpotten van weleer in verschillende vormen en soorten. Bij dit alles hoort info en een babbel over dieren in onze tuinen. Ga een kijkje nemen bij Natuurpunt van 8.15 tot 17.15 uur.

Ook vzw Speelbergen-heem-dr. Jozef Weyns organiseert een beestige tentoonstelling voor erfgoeddag. Ze gingen op zoek in het standaardwerk 'Volkshuisraad in Vlaanderen' van wetenschapper Jozef Weyns. Dit werk handelt over huiselijke gebruiksvoorwerpen van de middeleeuwen tot WOI. Ongelooflijk hoeveel vermeldingen de lezer hier vindt over beesten en beestjes: één op zes van de vermeldingen bevatten een diernaam! Gelukkig vinden we er geen spinnen. Behalve het spinnenwiel dan. Zo is er de spreeuwenpot, een jonge spreeuw, een ware delicatesse van destijds, maar er is nog véél, véél meer..... In totaal gaat het over een zestal verschillende dieren die er staan vermeld.

Arch. Willy Bens vertelt en demonstreert er u graag over tijdens een tentoonstelling in het schuurtje van Ter Speelbergen. Van 10 tot 18 uur is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen (Peredreef 5 in Beerzel)!


Meer info: tel. 015/76.78.87 of mail naar Cultuurdienst


Aan de slag rond klimaatverandering

Met spijt in het hart hebben we de workshopreeks van KlimaatContact vzw in Peulis moeten annuleren, vermits ons netwerk in deze regio nog niet groot genoeg is. Als reactie hierop organiseren we een online workshopreeks vanaf januari. Dit is handig voor o.a. mensen die zich 's avonds in de winter niet graag buitenshuis begeven en dus liever op het gemak in de zetel meevolgen, en dus ook voor mensen in regio's waar KlimaatContact vzw nog niet zo actief is.

We hebben er ervaring in om digitale workshopreeksen aangenaam te maken. Met de geïnteresseerde mensen zullen we beslissen over de data van de zes avonden.

Naar de website

KLIMAAN VZW


logo_klimaan

Wij zijn de burgerbeweging Klimaan vzw. We zijn een levendig netwerk van ondernemende mensen en positieve initiatieven, waarin helpende handen altijd welkom zijn en waarin ook jouw ideeën een plaats krijgen.

Een toekomst waarin we de draagkracht van de aarde respecteren en waarin iedereen het goed heeft: die komt er als wij er mee aan bouwen. Als burgers van Mechelen en het Rivierenland bundelen we onze krachten, want samen bereiken we meer dan alleen.

We werken nauw samen met de energiecoöperatie Klimaan cvso, die focust op lokale klimaatprojecten waarin we samen investeren. Ondertussen werden projecten gerealiseerd in Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Zemst en Boortmeerbeek. Via Zonnewijzer geeft Klimaan cvso advies over en organiseert men een samenaankoop voor zonnepanelen en thuisbatterijen.

Ga naar de website van Klimaan
Ga naar de website van Coop KlimaanColumn

Vergeten...

Dementie, een woord dat koude rillingen over ieders rug doet lopen. Toch krijgen we er allemaal, rechtstreeks of onrechtstreeks mee te maken. Iedereen kent wel iemand die lijdt aan de kwaal, of erger nog, heeft deze vreselijke ziekte zelf onder de leden. Recent keken we nog met z’n allen naar “Restaurant Misverstand” waar jong-dementerenden probeerden om een restaurant te runnen, wat nog behoorlijk lukte ook. Nog maar pas werden twee dementerende ouderen vermist in de provincie Limburg, een slachtoffer werd levenloos aangetroffen, een ander overleefde het wonderwel.

De angst om Alzheimer te krijgen, de meest bekende vorm van dementie en waaraan zo’n 70% van alle dementerenden lijden, is groot. Reden: de wetenschap heeft tot op heden nog geen enkel afdoend antwoord gevonden om de ziekte te genezen. Zelfs stabiliseren lukt alleen maar in het beginstadium.

Belangrijkste oorzaak is ouderdom, we worden allemaal ouder en daar hebben onze hersenen het moeilijk mee. Dementie wordt dan ook vaak geassocieerd met ouderen, niets is minder waar. Bij jong-dementie spreken we van mensen bij wie de ziekte werd vastgesteld tussen hun veertigste en 65 jaar. Soms blijven de symptomen onder de radar en worden ze niet meteen herkend zodat ook bij dertigers de ziekte de symptomen onder de radar en werden ze niet meteen herkend zodat ook bij dertigers de ziekte reeds is vastgesteld.

Dementie is een verzamelnaam voor zo’n 50 aandoeningen en ontstaat in de hersenen, waarbij zenuwcellen of de verbindingen tussen die cellen ernstig beschadigd geraken. We kennen allemaal één specifiek kenmerk van bv. Alzheimer. nl. geheu-genverlies. Vaak gaat het dan over het recente verleden dat verloren gaat, maar ook het denkvermogen en normaal functioneren wordt steeds moeilijker. In een ander stadium verdwijnt de fijne motoriek, worden patiënten onrustig of gaan dwalen. Eens in deze fase wordt het moeilijk om de zieke thuis te verzorgen en komt het hartver-scheurend moment dat de patiënt opgenomen moet worden in een zorginstelling.

De impact die dat heeft op de geliefden en omgeving van de persoon met dementie is enorm. De opname is onomkeer-baar en leidt naar een voorspel-baar einde, nl. het overlijden van de patiënt. Deze ziekte bespreek-baar en aanvaardbaar maken is een rol voor de media. Deze ziekte neemt alleen maar toe naarmate we allemaal ouder worden, tot de wetenschap een antwoord vindt moeten we er mee leren leven.

(WF)info

Enkele links naar webpagina's uit onze gemeente:


Vrije Basisschool 't Peultje:   Parochieschool Peulis

De Landelijke Gilde van Peulis:   Landelijke Gilde Peulis

Ferm Peulis:   Ferm Peulis

De Okra van Peulis:   Okra Peulis

De KLJ van Peulis:   KLJ Peulis

De parochie Peulis:   Parochie Peulis

De gemeente Putte en het digitaal loket:   Gemeente Putte

Wat te doen in Putte:   Evenementen Putte