Nieuws uit de parochie

De informatie die u hier vindt, is gedeelde en openbare informatie die ofwel verkregen is door KWB Peulis, ofwel via andere kanalen zoals de media, geschriften, het internet of door de betrokkenen zelf.

Deze pagina brengt maar een deel van het nieuws en is zeker niet compleet. KWB Peulis kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onjuiste informatie.

Niet alle informatie wordt gepubliceerd op deze pagina. KWB Peulis maakt een keuze uit het aanbod welke informatie al dan niet wordt gedeeld.

Eenieder die informatie met ons wil delen, kan dit via ons contactformulier laten weten. De verantwoordelijkheid rust in dat geval bij de diegene die het contactformulier verzonden heeft.


Overlijdens

Op 17 januari 2023 overleed in het woonzorgcentrum Huyze De Pauw in Onze-Lieve-Vrouw Waver François Van Dessel op 75-jarige leeftijd. Hij was de echtgenoot van Maria Van den Eynden en woonde voorheen in de Molenlei. François was reeds zeer lang wijkmeester en bestuurslid in onze KWB.

We hebben naar aanleiding van het overlijden van François een "In Memoriam pagina gemaakt.

Klik hier om naar de pagina te gaanbrandende_kaars_met_roos

Aan de nabestaanden biedt KWB Peulis haar diepste medeleven aan.

Nieuws

Vijfduizend kaarsjes brengen licht in Peulis

Als alles lukt, zullen enkele straten in Peulis op 19 november gedurende een viertal uren verlicht zijn met 5000 kaarsjes. We bespreken nog met enkele verenigingen van Peulis wat er op het verlichte parcours die avond te beleven zal zijn.

Wij nodigen iedereen alvast uit deze avond vrij te houden en glazen potjes te verzamelen om deze 5000 theelichtjes te herbergen. Zo kan je alvast bijdragen tot een sfeervolle avond in ons dorp op 19 november. (bron:'t Gazet van Peulis, juni 2022)

Update: De lichtjeswandeling is verplaatst naar 4 februari. De Landelijke Gilde vraagt om glazen potjes (300 gr. tot 600 gr. inhoud) te verzamelen en bij hun bestuursleden binnen te brengen. Momenteel hebben zij reeds 2750 potjes, nog 2250 potjes te gaan. Meer informatie volgt nog.


Aan de slag rond klimaatverandering

Met spijt in het hart hebben we de workshopreeks van KlimaatContact vzw in Peulis moeten annuleren, vermits ons netwerk in deze regio nog niet groot genoeg is. Als reactie hierop organiseren we een online workshopreeks vanaf januari. Dit is handig voor o.a. mensen die zich 's avonds in de winter niet graag buitenshuis begeven en dus liever op het gemak in de zetel meevolgen, en dus ook voor mensen in regio's waar KlimaatContact vzw nog niet zo actief is.

We hebben er ervaring in om digitale workshopreeksen aangenaam te maken. Met de geïnteresseerde mensen zullen we beslissen over de data van de zes avonden.

Naar de website

KLIMAAN VZW


logo_klimaan

Wij zijn de burgerbeweging Klimaan vzw. We zijn een levendig netwerk van ondernemende mensen en positieve initiatieven, waarin helpende handen altijd welkom zijn en waarin ook jouw ideeën een plaats krijgen.

Een toekomst waarin we de draagkracht van de aarde respecteren en waarin iedereen het goed heeft: die komt er als wij er mee aan bouwen. Als burgers van Mechelen en het Rivierenland bundelen we onze krachten, want samen bereiken we meer dan alleen.

We werken nauw samen met de energiecoöperatie Klimaan cvso, die focust op lokale klimaatprojecten waarin we samen investeren. Ondertussen werden projecten gerealiseerd in Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Zemst en Boortmeerbeek. Via Zonnewijzer geeft Klimaan cvso advies over en organiseert men een samenaankoop voor zonnepanelen en thuisbatterijen.

Ga naar de website van Klimaan
Ga naar de website van Coop KlimaanDOBBEL MEE IN ONS WINTERCAFE

Op vrijdag 20 januari kan je bij de Landelijke Gilde van Peulis terecht voor een avondje "ouderwets speelplezier". Ze toveren de Gildenzaal om tot een bruin café waar je gezellig een bord- of caféspelletje kan spelen, een kroeghapje kan eten of een streekbiertje kan drinken.

Kortom, wie op een koude winteravond wat gezelligheid zoekt, kan dus terecht in de Gildenzaal, de cafébaas doet zijn deuren open om 19:30, en zet je buiten als het moet omstreeks 01:00. De inkom is gratis, maar de consumaties niet. Meer info op de website van de Landelijke Gilde Peulis


WINTERWANDELEN IN PUTTE

Naar jaarlijkse traditie organiseert de dienst toerisme een nieuwe editie van de winterwandeling. Het afwisselend parcours gaat langs open velden, doorheen donkere bossen en langs oude hoeves. Ontdek mysterieuze plekjes en geniet van mooie vergezichten.

Kom op zondag 22 januari ontdekken hoe veelzijdig onze gemeente wel is. Na de wandeling kan je nog genieten van een drankje en/of hapje.

Vertrek: Eventzaal Klein Boom, Mechelbaan 604 2580 Putte

Start tussen 8u en 15u

Kostprijs: 2 € (kinderen -12j. gratis)

Afstand: 7 of 12 km

Meer info: tel. 015 76 78 88 of mail naar dienst ToerismeColumn

Rotjaar...

Zonder het goed te beseffen zijn we de laatste pagina's van het jaar 2022 aan het schrijven. Een tragisch verhaal van 365 pagina's met als titel "Dit gebeurde er in het jaar 2022". Een rampjaar zal achteraf blijken, want heel veel pagina's werden geschreven met bloedrode inkt.

Nog erger is dat we nu reeds weten dat er een vervolg op deze tragedie zal komen, een boek dat het eind volgend jaar uitkomt. Ook de titel is al bekend, nl. "Dit gebeurde er in het jaar 2023". Het drama van dit non-fictie verhaal wordt dus volgend jaar verdergezet met dezelfde hoofdrolspelers: Rusland, Oekraïne, Noord-Korea, China, Iran. Daarnaast ook nog een aantal dubieuze figuranten zoals Afghanistan, Saoedi-Arabië, Syrië, Somalië enz.

Het begin van het boek was nochthans veelbelovend, de wereld zag zijn inspanningen rond het Covid-19 virus, dankzij vaccins en serieuze maatregelen, beloond met een afname van het aantal besmettingen en overlijdens. Tot die bewuste 24ste februari, de dag dat Rusland de soevereine staat Oekraïne binnenviel waardoor er aan een nieuw hoofdstuk werd begonnen. Het begin van een oorlog dat heel het boek verder zal domineren.

Het hoofdpersonage, Poetin, begint aan zijn "speciale operatie" om het grondgebied van Oekraïne te bevrijden of te zuiveren van nazi's. Dat hij daardoor tienduizenden mensen, militaire en civiele, zowel Russen als Oekraïners de dood in jaagt, maakt op hem geen enkele indruk. De invloed van Nato, Europa en de VS aan de Westelijke grens van zijn land wordt immers te groot.

De klus moet en zal in een mum van tijd geklaard worden. Hier slaan we enkele hoofdstukken over, we zijn nu maanden verder en er woedt nog altijd een hevige strijd op het slagveld. Niet alleen op het slagveld, de Russen vuren ook raketten af op burgerdoelen die ver van het front liggen. Wat de bedoeling daarvan mag zijn is niet meteen duidelijk. Feit is dat de hoofdstad nog altijd in Oekraïense handen is en dat de president en de regering nog altijd de dienst uitmaken in Kiev.

We slaan weer enkele hoofdstukken over, want het mannetje in het Kremlin wordt daardoor heel erg boos, maar houdt nog iets achter de hand. Kernwapens! Hij heeft er in alle maten en modellen, voor dichtbij en voor de lange afstand. En zo komen wij dan weer in het vizier en wordt het ook "ons" verhaal. Maar, we gaan ons niet laten doen, we gaan onze stempel drukken in het volgend boek. Laten zien dat dictators niet altijd het laatste woord hebben, dat oorlog niet dé oplossing is, dat samenleven niet altijd even gemakkelijk is maar toch te verkiezen is boven dictatuur en geweld.

Wij schrijven allemaal mee aan dat verhaal en blijven positief. Het boek zal eind volgend jaar te koop zijn in de betere boekhandel. (WF)info

Enkele links naar webpagina's uit onze gemeente:


Vrije Basisschool 't Peultje:   Parochieschool Peulis

De Landelijke Gilde van Peulis:   Landelijke Gilde Peulis

Ferm Peulis:   Ferm Peulis

De Okra van Peulis:   Okra Peulis

De KLJ van Peulis:   KLJ Peulis

De parochie Peulis:   Parochie Peulis

De gemeente Putte en het digitaal loket:   Gemeente Putte

Wat te doen in Putte:   Evenementen Putte