logo-peulis

Programma van de komende maanden


WANDELING IN WESTERLO

Vorig jaar rond deze tijd hadden wij een wandeling in Mechelen op het programma staan. Die er bij waren herinneren zich ongetwijfeld de mooiste plekjes en de haltes in de bekendste horecazaken in de stad.

Dit keer trekken wij op zondag 28 april de natuur in, we rijden nl. met eigen vervoer naar Westerlo, meer bepaald naar het Boswachtershuis. Wij doen dat onder leiding van een gids die ons door de Beeltjens naar de Kwarekken voert, langs de Nete naar het park en kasteel van De Merode, langs het Riet en het “Trammeke” naar het centrum van Westel tot bij het kasteel van juffrouw Jeanne en het Boswachtershuis.

kasteel-de-merode-westerlo

Wij komen daar samen en vertrekken om 14 uur, het adres is Papedreef 1, 2260 Westerlo, je kan er parkeren links en rechts van de dreef. Wij raden stevige schoenen aan, meer dan de helft van de wandeling van ongeveer 6 km is over onverharde wegen, onderweg zijn er wel enkele drankgelegenheden waar we even op adem kunnen komen. Inlichtingen kunnen altijd bekomen worden bij Willy Frans op het nr. 0474/36.07.63


* * *


WANDELEN EN FIETSEN

Haal uwe velo van stal, doe nieuwe nestels in uw wandelschoenen en kom op Moederdag met ons wandelen of fietsen. Want we moeten méér bewegen, bewegen is het nieuwe normaal. Weg met die stramme winterbenen, laat de lente om je heen schitteren en doe mee op zondag 12 mei met onze wandel- of fietstocht.

zonnebril

Op deze "Moederdag" zijn vroege vogels al welkom vanaf 07:30 aan de Gildenzaal, de wandelaars kunnen daar kiezen voor een tocht van 6 km, 10 km of 15 km. Voor de fietsliefhebbers is dat natuurlijk te weinig, daardoor kunnen zij kiezen voor afstanden van 30 km of 50 km. Het leuke is dat je in en rondom Peulis blijft en dat je onderweg kunt stoppen om wat te consumeren en/of om uit te rusten.

fiets-tegen-een-muur

Achteraf kan je dan je dan nog nagenieten en napraten in de Gildenzaal bij een lekkere kom soep of een schuimende trappist. Inschrijven kan tot 15 uur, als je inschrijft ben je meteen verzekerd, deelnameprijs is € 2, leden KWB en OKRA betalen slechts € 1,5. Inlichtingen bij Fred Witpas, tel. 0474/37 73 16


* * *


KAARTTORNOOI

man-met-roephoorn

Het volgend speelseizoen begint, net zoals de school, in september. Naar aanleiding van ons 75-jarig bestaan doen wij een warme oproep naar nieuwe spelers, mannen en vrouwen, jongeren en ouderen, ze zijn allen welkom. Bovendien gaan wij onze spelers de eerste avond extra verwennen, wat dat is, dat is nog een verrassing.

stempel

Nieuw is dat wij ook de niet-kaarters graag naar onze Gildenzaal willen lokken, wij denken dan aan dames, heren en kinderen die samen wat willen doen op vrijdagavond. Brei-, haak- of naaldwerk bijvoorbeeld. Maar ook aan iedereen die graag gezelschapsspelletjes speelt denken wij en is welkom. Zoals Rummicub, Mens erger je niet, Ganzenbord, Monopoly, Yahtzee, Trivial Pursuit, Stratego, Dammen, Schaken, Scrabble enz. het kan allemaal.

En waarom zouden wij de goeduitgeruste keuken van de Gildenzaal niet gebruiken om die mensen die samen willen kokerellen en een heerlijk gerecht maken? Kunnen onze kaarters, brei- en hakers en gezelchapsspelers ook mee genieten. Het is allemaal nog wat wennen en zoeken, blijf het volgen hier, u hoort ongetwijfeld nog van ons.

Als je wil weten wie de winnaar is,   ga dan hier naar de uitslagen en eindstand.


* * *


GEDICHTENDAG 2024

In januari hadden wij een westrijd rond Gedichtendag en de Poëzieweek. Wij beloofden dat wij de ingestuurde gedichten zouden publiceren op onze website, dat is nu gebeurd.

vulpen

Het was moeilijk kiezen uit de 15 inzendingen, daarom besloten we alle auteurs een prijs te geven, voor ons zijn ze allemaal winnaars. Wij houden er aan om iedereen te bedanken, volgend jaar komt er nieuwe editie. Meer over deze editie én de gedichten van dit jaar kan u hier terugvinden.


* * *

Column

Arm

Ik zou hier een bijzonder reisverhaal kunnen neerpennen over een wondermooie reis die wij maakten. Het geluk van drie eeuwen geschiedenis te mogen ervaren en de beleving daarvan was intens. Het vernuft, de pracht en de rijkdom van een volk na 5000 jaar te mogen aanschouwen heeft een diepe indruk op mij nagelaten. Egypte, het land van de farao's, piramides, tempels, woestijn en de Nijl. De rivier die gestaag als een levensader van zuid naar noord stroomt, met langs haar groene oevers vruchtbare grond tot aan de woestijn.

Onze gids stelde dat wij maar meteen onze westerse mentaliteit en gewoonten moesten opbergen, vermits wij op een ander continent vertoefden. Dat we ook geconfronteerd zouden worden met een ander beeld van Egypte, een beeld dat minder fraai was dan wat wij gewoon waren te zien.

En inderdaad, iedere medaille heeft een keerzijde, de straatverkopers, de bedelaars, kinderen, zij bepalen het straatbeeld in Caïro en langsheen de bezienswaardigheden in het land. Alles wat gebeuren moest wordt beslecht door fooien. Een foto maken, een oogje dichtknijpen, altijd verwisselden enkele groezelige bankbiljetten van eigenaar. Ondanks dat het massaal gebeurde, is er toch een enorme armoede. Arme mensen die dagelijks moesten vechten om te kunnen overleven.

Ik vroeg me af, hoe arm kan je zijn? Is het mogelijk om te overleven met niets? Een logisch antwoord is dat het niet kan, armoede heeft een grens, eens daaronder ben je gedoemd om te verdwijnen, niemand die het ziet of opmerkt. En toch slagen vele Egyptenaren erin om, ondanks dat ze met enkele kinderen onder een boom leven, het hoofd boven water te houden. Schrijnende taferelen voor westerlingen, de lokale bevolking kijkt er amper nog van op.

Eens terug thuis gekomen, valt het me op hoe snel alles vervaagt, de vakantiefoto’s laten alleen maar monumenten en verbaasde toeristen zien. De rauwe werkelijkheid wordt naar de achtergrond verdrongen, de westerling in mij nam het snel over van de Afrikaan. Uiteindelijk wordt alles zoals weleer, ons gemoed en geheugen worden gesust door onze vergetelheid. Alleen als we klagen over onze welstand, onze levensomstandigheden of ander ongemak, denken wij nu wel twee keer na. (WF)

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:M1A2_Abrams#/media/File:Forty_Irwin_NTC_160908-A-QS703-004.jpg