logo-peulis

Programma van de komende maanden


GEDICHTENDAG 2024

In januari hadden wij een westrijd rond Gedichtendag en de Poëzieweek. Wij beloofden dat wij de ingestuurde gedichten zouden publiceren op onze website, dat is nu gebeurd.

vulpen

Het was moeilijk kiezen uit de 14 inzendingen, daarom besloten we alle auteurs een prijs te geven, voor ons zijn ze allemaal winnaars. Wij houden er aan om iedereen te bedanken, volgend jaar komt er nieuwe editie. Meer over deze editie én de gedichten van dit jaar kan u hier terugvinden.


* * *


DARTTORNOOI

Hola pola, wat gaan ze nu bij de KWB van Peulis doen? Een darttornooi?? Welja, wij hadden vorig jaar een "dartinitiatie" en daar kregen wij zo'n positieve reacties op, dat we dachten, waarom niet eens een tornooi doen, voor al die mannen en vrouwen die er toen ook bij waren. Amateurs dus, liefhebbers die graag eens een pijltje gooien, een pintje drinken en vooral plezier maken.

dartsbord

Daarom hebben wij besloten om een tornooi in te richten met een beperkt aantal deelnemers op zondag 17 maart, en uiteraard ook weer in de Gildenzaal gelegen aan de Teintstraat 4 te 2580 Peulis-Putte. De deuren gaan open om 9u30 en de eerste pijlen worden gegooid om 11u. Wij willen dus vooral mensen aanspreken die graag een potje dart spelen, maar liefst niet in een ploeg of in competitieverband. OPGELET! Eens het aantal deelnemers bereikt, nl. 32, moeten wij de inschrijving afsluiten, dus wees er snel bij.

Gespeeld wordt op officiële dartborden, mét verlichting en puntenborden. Ook gebruiken wij een commercieel programma om de poules samen te stellen en de punten te verwerken. Het inschrijvingsgeld is bewust laag gehouden, nl € 10 per persoon. Wij voorzien een mooie prijzenpot en vrije training op zaterdag 16 maart voor iedereen die dat wil vanaf 14 uur. Dranken en kleine snacks zijn voorzien en aan democratische prijzen.

deel-van-een-dartsbord

Parkeren kan op de parking aan de Peulisbaan en aan de kerk (blauwe zones), in de Teintstraat en aan de kinderopvang eveneens gelegen aan de Teintstraat (100m van de Gildenzaal). Inschrijven kan u via de link naar het inschrijvingsformulier: Inschrijving
Meer inlichtingen? Stuur een e-mail

* * *


KAARTTORNOOI

Ons kaarttornooi loopt op zijn laatste benen. De posities zijn min of meer ingenomen, nu wordt er gestreden om die plaatsen te behouden of zelfs te verbeteren. Jullie hebben al gemerkt dat het deelnemersaantal aan de lage kant ligt. Toch kennen onze kaartavonden heel wat plezier, amusement en vooral vriendschap. Dit willen wij graag behouden, daarom doen wij een opmerkelijk voorstel.

man-met-roephoorn

Het volgend speelseizoen begint, net zoals de school, in september. Naar aanleiding van ons 75-jarig bestaan doen wij een warme oproep naar nieuwe spelers, mannen en vrouwen, jongeren en ouderen, ze zijn allen welkom. Bovendien gaan wij onze spelers de eerste avond extra verwennen, wat dat is, dat is nog een verrassing.

stempel

Nieuw is dat wij ook de niet-kaarters graag naar onze Gildenzaal willen lokken, wij denken dan aan dames, heren en kinderen die samen wat willen doen op vrijdagavond. Brei-, haak- of naaldwerk bijvoorbeeld. Maar ook aan iedereen die graag gezelschapsspelletjes speelt denken wij en is welkom. Zoals Rummicub, Mens erger je niet, Ganzenbord, Monopoly, Yahtzee, Trivial Pursuit, Stratego, Dammen, Schaken, Scrabble enz. het kan allemaal.

En waarom zouden wij de goeduitgeruste keuken van de Gildenzaal niet gebruiken om die mensen die samen willen kokerellen en een heerlijk gerecht maken? Kunnen onze kaarters, brei- en hakers en gezelchapsspelers ook mee genieten. Het is allemaal nog wat wennen en zoeken, blijf het volgen hier, u hoort ongetwijfeld nog van ons.

Als je wil weten hoe de "slagen" verdeeld werden,   ga dan hier naar de uitslag en huidige stand


* * *


PAASEIEREN RAPEN

een_april

Pasen valt vroeg dit jaar, tweede paasdag dus ook en dat betekent dat wij alle KWB kinderen met plezier uitnogdigen om in de Teintstraat paaseieren te komen rapen en wel op maandag 1 april. Of dat een aprilvis of mopje is, dat moet je zelf maar ter plaatse komen "uitvissen".

De aprilvissen paaseieren die onze paashaas op 1 april in de buurt van de Gildenzaal verstopt, zouden wel eens expliciet bedoeld kunnen zijn voor de kinderen van onze KWB. En alhoewel we bij ondervinding weten dat de paashaas toch wel wat angst inboezemt, zijn ook de allerkleinsten welkom. Zij kunnen eitjes rapen op apart plekje, zodat ze niet onder de voet gelopen worden door de grotere kinderen.

Mogen we vragen aan de mama's of papa's, oma's of opa's die lid zijn van KWB Peulis om voor uw kindjes of kleinderen tot 12 jaar in te schrijven via e-mail . Of u kan natuurlijk ook het inschrijvingsformulier gebruiken dat in ons info blaadje zit, als het maar voor 28 maart bij onze wijkmeesters is. Dan verwachten wij jullie allemaal op maandag 1 april om 10 uur in de Gildenzaal voor een lekkere kop koffie of chocolademelk. De gevonden paaseieren worden nadien eerlijk verdeeld onder de aanwezige kinderen.

paaseieren

* * *


Column

Oorlog en vrede

Dit zou zomaar eens de titel voor een goed boek kunnen zijn. Een roman over vrede en oorlog. En dat is het ook, het boek, geschreven in 1869 door Lev Tolstoj, gaat over de oorlog tussen het Russisch Rijk en het Frankrijk van Napoleon. Het boek leert ons over de gruwelen van de oorlog en is tegelijk een waarschuwing dat er in een oorlog alleen maar verliezers zijn en geen winnaars.

Als je vandaag naar het wereldtoneel kijkt, zou de ondertitel van dit boek evengoed Oekraïne en Gaza kunnen zijn. Daar woeden de meest bekende oorlogen, mede omdat ze bijna dagelijks de journaals halen. Artsen zonder Grenzen vermoeden echter dat er op dit moment nog zo’n 50 oorlogen aan de gang zijn, onder meer in Jemen, Syrië, Congo, Soedan en Somalië.

Volgens het Instituut voor Economie en Vrede (IEP) waren er bij gewapende conflicten in 2022 over de hele wereld naar schatting zo’n 238.000 slachtoffers. (bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/06/28/global-peace-index-2023/). Het is heel moeilijk in te schatten hoeveel burgerslachtoffers er al gevallen zijn onder de bevolking, maar dat het vooral ouderen, kinderen en vrouwen zijn die getroffen worden, zien we bijna dagelijks in de media.

Vooral het menselijk leed stuit mij tegen de borst. Het aantal mensen dat op de vlucht is is schrijnend: MEER DAN 100 MILJOEN MENSEN zijn ontheemd, burgers die hebben en houwen moesten achterlaten en wereldwijd op de dool zijn voor oorlog. (https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl/nieuws-en-kennis/cijfers-over-vluchtelingen-nederland-europa-wereldwijd/vluchtelingen-wereldwijd)

Daarbij rijst de vraag: Waarom? Waarom is de wereld een kruitvat geworden? Hoelang kan haat en wraak in stand worden gehouden? Zit die haat dan zo diep ingeworteld in de mens, dat samenleven een bijna onmogelijk opdracht wordt?

Wij weten het, wij staan machteloos en met pijn in het hart toe te kijken naar die gruwel en beseffen dat de dreiging van een wereldconflict alsmaar dichterbij komt. Dat de inzet van kernwapens desastreus voor de hele mensheid zal zijn en de gevolgen ervan voor ieder van ons voelbaar. Ik mag er niet aan denken. (WF)

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:M1A2_Abrams#/media/File:Forty_Irwin_NTC_160908-A-QS703-004.jpg

* * *