logo-peulis

Programma van de komende maanden


PAROCHIERESTAURANT

Vorig jaar kreeg u van ons een bijna identieke uitnodiging in de bus voor het KWB restaurant t.v.v. de Parochie Peulis. Er was toen een “krankzinnige oorlog” aan de gang in Oekraïne waarvan wij hoopten dat hij tegen de volgende restaurantdag voorbij zou zijn.

Helaas, de oorlog is niet gedaan, integendeel, er is nog een oorlog bijgekomen. De immense moordpartij die nu in het Midden Oosten aan de gang is overtreft alle menselijkheid en leed. De vraag is: kunnen mensen nog samenleven? Het antwoord is ja, het kan nog.

lauwerkrans_75

Onze parochie werkt elke dag aan een plaats waar het goed is om samen te leven, waar mensen nog om mekaar geven. Daarom organiseren wij een restaurantdag om onze parochie financieel te steunen. Vandaar deze warme oproep. Kom naar ons restaurant op zondag 21 januari in de Gildenzaal om 11u30 of 13u. Onze parochie en samenleving wordt er alleen maar beter van.

U kan het inschrijvingsformulier hier downloaden, vul het in en en bezorg het ons via een van onze bestuursleden.


* * *


KAARTTORNOOI

Ons kaarttornooi heeft een mooie inhaalbeweging gemaakt. Er zijn enkele nieuwe spelers bijgekomen die we bij deze dan ook van harte willen welkom heten. Jullie zullen merken dat onze kaartavonden heel wat meer amusement en vriendschap brengen dan op plaatsen waar vele tientallen spelers actief zijn.

De eerste speeldag was wat wennen en aanpassen, Jean-Marc moest een aangepast regelement verdedigen, maar over het algemeen waren de commentaren positief. De tweede speeldag viel even "den ellentrik" uit, ook dat was een leuke ervaring. De volgende speeldag is op 24 november en 8 december. Als je wil weten hoe de "slagen" verdeeld werden,   ga dan hier naar de uitslag en huidige stand


* * *


KERSTMARKT

Naar jaarlijkse traditie rijden wij mee met onze vrienden uit Schriek naar de kerstmarkt in Essen. Waarom Essen? Omdat de kerstmarkt in Essen, met zo'n 200 kraampjes verspreid over het centrum van de stad, in 2022 op het portaal "European Best Destinations" uitgeroepen werd tot de mooiste kerstmarkt en bovendien tot "Beste Kerststad" van Duitsland.

kerstmarkt_essen-monroe.stacy@hotmail.comRainer Halama, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Onze trip met de comfortabele dubbeldekbus op zaterdag 9 december heeft alleen maar voordelen. Je stapt op aan de kerk in Peulis (genoeg parkeerruimte) om 7u45. Ruim tweeënhalf uur later sta je jouw eerste glühwein te drinken. Kerstmuziek, onbezorgd eten en drinken, shoppen, het kan allemaal. Voor sfeer en gezelligheid, een dikke negen. Uiteindelijk zo rond de klok van 18 uur, wordt de thuisreis aangevat zodat we rond 21 uur terug in Peulis zijn.

Interesse? Schrijf u in via  contactpagina, deelnameprijs is bewust laag gehouden, nl € 17 voor leden van onze vereniging, niet-leden betalen iets meer, nl. € 22. Snel zijn is de boodschap, eens de bus vol kunnen we geen inschrijvingen meer aanvaarden.


* * *


GEDICHTENDAG

Januari is traditioneel de maand waarin "Gedichtendag" valt. Dat is in 2024 niet anders, want op donderdag 25 januari is het alweer de 24ste editie van gedichtendag en begint de Poëzieweek. Zou het niet leuk zijn als wij daar een "schrijfeenseengedicht-activiteit" rond bouwden? Ik hoor je al denken, gedichten schrijven, dat is niets voor mij. Klopt niet, een gedicht is een momentopname van hoe je je voelt op een bepaald moment en als je die gevoelens op papier kan zetten, heb je een gedicht.

Over het thema van gedichtendag 2024, nl. 'Thuis', schrijft Poetry International en Poëziecentrum Gent het volgende: “Het huis van de poëzie bestaat uit meer dan louter bakstenen. Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Ze beschrijven de huizen van onze jeugd en de straten van onze dromen. Ze schrijven hun gedichten op een hoekje van de keukentafel en turen naar de schilderijen aan onze muren. De mooiste woorden ontspruiten vaak op de plek waar we ons het meest thuis voelen.” Bron

boek-met-gedichten

De insteek is simpel, iedereen die wil kan meedoen (ook niet-Kwb leden) maar het is géén competitie of wedstrijd. Iedereen die iets te vertellen heeft in dichtregels, al dan niet op rijm, kan meedoen. Jong of oud, professioneel of amateurschrijver, pak die pen en schrijf wat je voelt, je hoeft zelfs niet het thema te volgen.

De ingezonden gedichten kunnen later gepubliceerd worden in ons maandblad en op de website, bij voldoende inzendingen kunnen we zelfs overwegen een bundeltje met de ingezonden gedichten te maken. En wie weet, als het succes onze verwachtingen overstijgt, kunnen we dan volgende zomer een wandeling in Peulis uitzetten met langs het parcours een bloemlezing van de ingezonden gedichten. Het is allemaal nog wat prematuur, maar mocht je interesse hebben mag je het ons laten weten via onze  contactpagina


* * *


MUSEUMPAS

museumpas

In België zijn meer dan 1000 musea. Elk museum bezoeken is quasi onmogelijk, het zou ook een bom geld kosten, want de meeste musea zijn betalend. Tenzij je een museumpas hebt natuurlijk, dan kan je meer dan 240 musea en 300 tentoonstellingen bezoeken. Heb je ook nog eens, als je de trein naar het museum neemt, vermindering op jouw treinticket en voordelen in de museumshops. Om enkele voorbeelden te geven, een toegangsticket voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen kost € 20 p.p.   Het Memorial Museum Passchendaele 1917 € 11,50 p.p.   AfrikaMuseum Tervuren € 12 p.p.   Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel € 13 p.p.   Het SMAK in Gent € 15 p.p.   Openluchtmuseum Bokrijk € 17   Train World in Schaarbeek € 15 enz.

Een museumpas kost op dit moment € 59. Ben je verzekerd bij de Christelijke Mutualiteit of lid van Pasar? Dan koop of hernieuw je de museumpas met 10% korting aan de prijs van € 53,10! Als je alleen al bovenstaande musea bezoekt ben je als volwassene al gauw meer dan € 100 kwijt.

museum-aan-de-stroom

Wij dachten dat er mogelijk wel wat interesse van onze leden zou zijn, dus kunnen wij misschien ook nog een wel duit in het zakje doen. Als we met een aantal mensen zo'n pasje zouden aanschaffen, kunnen we samen afspreken om op reguliere basis, bijv. de eerste en de derde zondag, samen een museum te bezoeken. Wij zijn dus op zoek naar mensen die in groep samen willen afspreken om een bepaald museum te bezoeken en daarvoor een museumpas aankopen. Neem contact met ons op via   Aankoop museumpas.


* * *


Column

Aan alle mensen ...

Ik durf, nu dat stilaan op z’n einde loopt, nauwelijks terug te kijken naar het voorbije jaar. En wat nog erger is, ik durf ook niet vooruit te kijken wat het nieuwe jaar ons brengen zal. Terwijl u dit leest wordt er nagedacht hoe wij het jaar gaan uitwuiven, staat de champagne al klaar en wordt het menu voor oudejaarsavond besproken. En wat leggen we weer onder de kerstboom?

Ondertussen worden steden en dorpen met raketten bestookt, mensen waaronder veel vrouwen en kinderen afgeslacht en vinden wij het moeilijk kiezen tussen Carpaccio van Sint-Jakobsvruchten met limoen-vinaigrette en appelstaafjes of aardpeersoep met gehoornde klaverzuring, gefrituurde salie en aardpeerchips als voorgerecht.

O ja, terwijl wij aan tafel zitten voor het kerstmaal zal er even niet gebombardeerd of geschoten worden. Het feest van de vrede last gewoonlijk een gevechtspauze in om de wapens te herladen of de stellingen te versterken. De getroffen bevolkingsgroepen kunnen dan even herademen, heel even maar om de onschuldige slachtoffers te begraven. Helaas tijd om te rouwen is er niet. Daarvoor is de kerstperiode te kort.

Oorlogsverslaggevers maken dan een balans op, een voorlopige althans want na de relatieve rust breekt het geweld immers opnieuw los. Wat loopt er in hemelsnaam mis in deze wereld? Kunnen mensen die verantwoordelijk zijn voor genocide en oorlog, dan echt niet ter verantwoording geroepen worden? Zij die zich verschuilen in hun ivoren torens en de macht hebben om dood en verderf te zaaien onder onschuldige burgers, beseffen niet hoeveel leed en verdriet ze aanrichten in tijden van oorlog.

Wat is een mensenleven dan nog waard in woongebieden waar bommen en raketten als regendruppels uit de lucht vallen? Onschuldige kinderen worden vermoord nog voor ze van het “leven” geproefd hebben. Al die fronten, al die wapens, al die haat, tot waartoe heeft het ons geleid? Tot nergens, heel veel miserie maar nooit tot een oplossing.

Nochtans is die er wel, maar of die op tafel komt en besproken word, dat is een ander paar mouwen. Uiteindelijk zal de vrede toch winnen, maar ten koste van duizenden slachtoffers. Voor die vrede willen wij tekenen, dat zijn dan ook onze wensen in de komende kerstperiode: héél veel Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil.

(WF)https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:M1A2_Abrams#/media/File:Forty_Irwin_NTC_160908-A-QS703-004.jpg

* * *


Interview

In het ledenmaandblad van KWB nationaal van mei 2023, stond een artikel in verband met "inclusiviteit binnen KWB". Daarover werden 2 leden van onze eigen afdeling geïnterviewd, nl. Fons Rams en Willy Frans. Fons heeft jarenlang als voorzitter, ondanks een ernstige oogziekte, de afdeling van Peulis geleid. U kan het hele interview hier of op de pagina's van KWB nationaal lezen.


interview_raak_mei_2023

* * *