Programma van de komende maanden
Raak Magazine verschijnt voortaan tweemaandelijks!
Je leest het goed: voortaan zal Raak geen tien, maar nog zes keer in je bus vallen. Raak zit wel in een fonkelnieuw jasje met niewe naam - Raak Magazine - én wordt dikker: met 48 pagina's is er voortaan nog meer leesplezier! De keuze om naar een tweemaandelijkse uitgave te gaan, komt er door een aantal factoren:
- Alles wordt duurder. De stijgende papier- en verzendingskosten van ons ledenblad zetten druk op de middelen van Raak vzw. Met een tweemaandelijkse uitgave kunnen we de kosten van Raak Magazine enigszins beperken.
- Met een tweemaandelijkse uitgave zetten we in op minder kwantiteit, maar des te meer op inhoud en kwaliteit. Meer dan ooit is Raak Magazine een blad waarin we jullie willen raken, waarin we de vinger aan de pols houden en waarin we vrijwilligers en leden van Raak inspireren rond buurten doen bruisen.
* * *
KAARTTORNOOI
Het winterkaarttornooi heeft al twee speeldagen achter de rug. De opkomst is ongeveer hetzelfde als vorig seizoen, een twintigtal kaarters strijden om de titel van "Kampioen kaartseizoen 2024-2025". Jammer dat we niet meer spelers kunnen aantrekken, zeker als we weten dat er in RaaK Putte Centrum ruim 150 kaarters aan het tornooi deelnemen.
Wij doen zeker verder op vrijdag 11 en 25 oktober. Wie meer inlichtingen wil, of een enkele keer niet kan komen kaarten, kan daarvoor contact opnemen met Jean-Marc op het nummer 0473/70.37.88
Uitslagen en klassement kan zoals steeds hier vinden.
* * *
TEERFEEST
Ons teerfeest begint nu toch wel heel dichtbij te komen. De definitie van een teerfeest is volgens Wikipedia: Een teerfeest, ook teerdag, genoemd, is een jaarlijks feest in Vlaanderen georganiseerd door een vereniging. Het feest vindt ieder jaar rond dezelfde tijd plaats en het wordt beschouwd als de hoogdag van de vereniging. Het woord teerfeest komt van potverteren, ofwel jaarlijks datgene wat in kas is (bijvoorbeeld door boetes vergaard) wordt verteerd (opgegeten en, vooral, -gedronken). In Vlaanderen, met name in de Kempen, wordt dit werkwoord nog steeds gebruikt wanneer men ergens gaat eten en drinken. Tot zover Wikipedia.
Ons teerfeest is altijd al speciaal geweest, doorheen de jaren zijn er al veel acts gepasseerd, o.a. travestieten, zingende schoenmaker enz. Dit keer hebben wij weer wat gevonden in de vorm van een moppentapper. Moppen, dat is lachen geblazen (tenminste als ’t goei zijn hé). Maar ook onze dj is nieuw, vermoedelijk zal hij gene plastron dragen, de discobar noemt nl. ’t Strikske. En dan de kok, die kennen wij al zo’n 20 jaar, Ingrid is niet weg te denken op ons teerfeest. Straffer nog, zij en haar ploeg zorgen ervoor dat wij een onvergetelijk en smakelijk feest hebben.
Daarom een warme oproep aan onze leden en andere sympathisanten, kom met ons meevieren op zaterdag 12 oktober in de Gildenzaal, Geniet van een glaasje cava en schuif aan aan onze rijk gevulde tafel, lach mee met onze grappenmaker, vlieg over de dansvloer, kortom alle ingrediënten zijn aanwezig om er een leuke avond van te maken. Begin omstreeks 18 uur. Leden betalen voor all-in slechts 30 euro niet-leden kunnen meedoen aan 40 euro. Inschrijven is verplicht en kan tot 6 oktober. Je kan ook inschrijven of inlichtingen bekomen via onze website, telefonisch kan ook bij onze voorzitter op het nr. 0478/22.17.29
* * *
SINTERKLAAS
Bij het volgende agendapunt zullen heel wat van leden de wenkbrauwen fronsen. De zomer is amper voorbij en we moeten het al hebben over Sinterklaas. De kalender is dit jaar niet onze beste vriend, 6 december valt nl. op een vrijdag.
Dat betekent dat als wij onze zaterdag willen behouden, wij ofwel veel te vroeg, ofwel één dag te laat zijn om onze kinderen te bezoeken. De enige oplossing is dat wij op vrijdagavond 6 december de Sint op pad sturen, en wel vanaf 16 uur tot 22 uur.
Wij vragen daarom aan de ouders of grootouders dat ze deze datum van 6 december al in hun agenda willen noteren. In het volgend info komt het inschrijvingsformulier waarop je de o.a. de namen van de kinderen, de leeftijd en het gewenst uur kan aanduiden. Met vragen hieromtrent kan je ook telefonisch terecht bij onze voorzitter op het nr. 0478/22.17.29
* * *
Column
Traditie
Moeten wij tradities in stand houden? Iets dat vijftig jaar geleden de standaard was, wat toen als normaal werd beschouwd, is dat vandaag nog belangrijk? Geboren begin jaren vijftig, kijk ik terug op wat geweest is en wat anders is.
En ja, er is veel veranderd, en ja, het is beter geworden al moet dat laatste genuanceerd worden. Er waren toen geen gekleurde mensen in mijn leefwereldje, ook mensen met een andere seksuele geaardheid dan mijn ouders verborgen die meestal uit vrees voor de reacties van hun omgeving. Wij kregen van thuis mee dat we beleefd moesten zijn en zwijgen als volwassenen aan het woord waren.
Vooral dat laatste werd er ingehamerd en al zeker als het onze ouders goed uit kwam. Met die waarden en normen groeiden wij op, respect voor de volwassenen, regels die nageleefd moesten worden omdat ze werden gezien als belangrijk voor ons verdere leven.
Onze ouders waren hardwerkende lieve mensen, zonder veel perspectief, hun leven bestond uit een patroon dat doorheen de jaren nauwelijks veranderde. Ze hadden in hun jeugd de oorlog meegemaakt, nauwelijks school gelopen en op hun 14de werden ze ingezet op de arbeidsmarkt. Hard werken en wroeten was hun lot.
Eens mijn ouders pas getrouwd durfden ze nauwelijks te investeren in nieuwbouw, een gezinsauto, een televisietoestel, buitenlandse reizen, luxegoederen enz. En toch waren ze gelukkig, hadden wij alles wat we nodig hadden, ons leven was simpel en alles ging aan een gezapig tempo.
Toegegeven, wat er in die tijd in kerken en internaten gebeurde door de geestelijkheid, daarvan waren wij niet van op de hoogte, althans toen toch niet.
Maar zoveel jaren later ziet de wereld er totaal anders uit, veel gecompliceerder. De vooruitgang wordt het ook wel genoemd. Wij worden nu met termen om de oren geslagen als #metoo, Woke, Gendergelijkheid, Transseksualiteit, lhbtqia+ enz.
Wie van mijn generatie het moeilijk heeft met deze gang van zaken, wordt gewoon omver gelopen en achtergelaten in de race tegen de tijd. Wie achterop hinkt in deze gedigitaliseerde en gemedialiseerde wereld, dreigt in een vergeetput terecht te komen.
De traditie van “we zorgen voor mekaar” heeft plaats gemaakt voor “Sorry, wij zijn er even niet, spreek een boodschap in na de bieb”. De smartphone, Facebook e.a. hebben alles veranderd, we praten niet meer met elkaar maar "communiceren" met elkaar.
Verbaast het dan dat wij maar al te graag refereren naar die tijd van vroeger en zeggen dat “traditoneel” toch iets beter was?
(WF)
* * *